Boek: De breingids

kijkmagazine

18 March 2011 10:00

Als lezer van De breingids kruip je in de huid van een bezoeker die met de schrijver als gids een reis door de hersenen maakt. Tijdens deze reis, die begint in het oog en eindigt in de voorste schors, leer je alles wat je ooit wilde weten over het brein en meer.

De ontmoeting tussen de bezoeker en de gids vindt plaats in het oog. Na een uitleg over de meest basale elementen van de hersenen, zoals zenuwcellen, begint de rondleiding. Een voor een komen alle onderdelen van het brein aan bod. Op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd hoe elk hersendeel eruit ziet, welke functie het vervult en wat dat betekent voor het dagelijks leven. Het boek eindigt met informatie over meer algemene processen zoals geheugen, bewustzijn, en de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

De duidelijkheid waarmee schrijver Juni Daalmans de grote hoeveelheid informatie kan overbrengen, is indrukwekkend. Droge informatie komt tot leven door sprekend taalgebruik en prikkelende wist-je-datjes. Wist je bijvoorbeeld dat een kusje tegen de pijn echt helpt, omdat het tastsignaal het pijnsignaal verzwakt? Of dat gamers een dikkere secundaire lichaamsschors hebben doordat zij hun oog-handcoördinatie veel trainen?

Het enige dat in de weg zou kunnen zitten bij het lezen van dit boek is de opzet. De metafoor van een ontdekkingsreis wordt best ver doorgetrokken. Daardoor kan het boek wat kinderachtig lijken, terwijl de informatie die erin staat verre van kinderlijk is. Daarnaast is het boek geschreven in een vraag-en-antwoordvorm en daarvoor geldt: you love it or you hate it.  Gelukkig heeft niet elk hoofdstuk evenveel vragen, maar als je in de categorie hate it zit, kan deze structuur best een struikelblok zijn.

Laten we de opzet even buiten beschouwing, dan is dit een goed boek. Begrijpelijk voor iedereen en tegelijkertijd interessant genoeg voor mensen die geen totale leek zijn. Het is een duidelijk overzicht van hoe we op dit moment denken dat de hersenen werken. Maak je dus maar klaar voor een reis die je brein zal veranderen – letterlijk.

paperback | 285 pagina’s | Boom | € 22,50 | ISBN 978 94 6105 241 4


Meer Nieuws