Boter, kaas en eieren essentieel voor hersenen

KIJK-redactie

25-11-2013 16:00:17

Beleg je boterham voortaan maar met kaas, drink daarbij een glas melk en bak ’s middags een ei. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dat de ontwikkeling van je hersenen bevordert.

Ongeveer 2 tot 3 procent van de wereldbevolking heeft een verstandelijke beperking. Dat verschilt van mensen met een zeer laag IQ, tot ernstige verstandsaandoeningen. Onderzoekers van de Universiteit van Montreal hebben nu ontdekt dat de dingen die je eet hier invloed op hebben. Zo komt het eten van vlees, eieren en zuivel de ontwikkeling van je hersenen ten goede.

Aminozuur asparagine

In producten zoals eieren zit asparagine, een aminozuur dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen. Lang werd gedacht dat het eten van voedsel met deze stof niets uithaalde, omdat het lichaam zelf dit aminozuur kan aanmaken. Maar nu blijkt dat asparagine de hersenen moeilijker bereikt dan alle andere organen.

De groep wetenschappers is erachter gekomen dat asparagine de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt, door verschillende gezinnen te bestuderen. Een van deze gezinnen verloor een zoontje voordat dit het eerste levensjaar kon bereiken. Hij stierf aan een zeldzame aandoening, waarbij het aminozuur asparagine onvoldoende door het lichaam zelf werd aangemaakt. Toen dat onder meer tot een intellectuele achterstand leidde, ontdekte de groep onderzoekers dat het aan het aminozuur lag.

Nog niet genezen

Met deze wetenschap is de aandoening wel te verklaren, maar nog niet te genezen. Wel is het toedienen van asparagine een mogelijke oplossing, maar de juiste hoeveelheid, en hoe, moet nog worden onderzocht. Tot die tijd blijft het ook voor de gezonde mensen belangrijk om voldoende zuivel, vlees en eieren te eten. Dat komt je hersenen alleen maar ten goede.

Bron: Neuron, University of Montreal via EurekAlert!

Beeld: Silver Spoon/CC BY-SA 3.0



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis