Bouw supersnelle Bloodhound SSC bijna van start

André Kesseler

20-12-2011 09:00:21

Er wordt al jaren gewerkt aan de Bloodhound SSC, het voertuig dat het snelheidsrecord moet verpletteren. Over een paar dagen begint de bouw. Een update.

Richard Noble is een grote naam in de ‘snelheidrecordelarij’. Hij verbrak in 1983 een snelheidsrecord door op een zoutvlakte in Nevada 1019 km/h op de klok te zetten. En daarna was hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Thrust SSC (Super Sonic Car) waar voormalig RAF-piloot Andy Green twee keer het record mee scherpstelde. In september 1997 haalde Green 1019 km/h en een paar weken later ging hij met een indrukwekkende 1228 per uur als eerste op land door de geluidsbarrière.

De Thrust SSC (Foto: thrustssc.com)

Noble en Green, die ook de Bloodhound SSC zal besturen, hebben hun krachten opnieuw gebundeld om hun eigen record te verpletteren. Het doel is namelijk om een snelheid van 1609 km/h (1000 mijl per uur) te halen en om dat voor elkaar te krijgen wordt ‘de sigaar’ voorzien van twee motoren. De eerste is een prototype van een straalmotor voor de Eurofighter. (Die zou eigenlijk naar een museum gaan, maar werd toch aan het Bloodhound-project geschonken.)

De straalmotor gaat de hightech sigaar naar 480 kilometer per uur brengen. Daarna wordt aandrijving overgenomen door een raketmotor. Samen leveren de motoren evenveel vermogen als 180 Formule 1-wagens. De Bloodhound heeft dan ook slechts 42 seconden nodig om de topsnelheid van 1600 km/h te halen.

Maar het duurt nog wel even voordat Green zijn poging kan ondernemen. De ontwerpfase van het 12 miljoen euro kostende project is net afgerond en komende vrijdag gaat men met de bouw beginnen. Noble gaat ervanuit dat de Bloodhound begin 2013 zijn recordpoging kan doen.

Beeld: Bloodhound SSC/Curventa

Bron: Bloodhound SSCPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws