Bouwers jetpack zoeken investeerders

André Kesseler

21-08-2012 16:00:14

Martin Jetpack zoekt mensen die bereid zijn om hun geld te investeren in een droommachine.

Zoals we in juni vorig jaar al meldden, is de machine van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Martin Jetpack strikt genomen geen jetpack. Hij wordt namelijk niet door een straalmotor voortgestuwd, maar door twee flinke, met een 200 pk (150 kW) zware motor aangedreven rotors. Echte jetpacks werken met waterstofperoxide, dat heel heftig reageert op een katalysator als zilver. Als het daarmee in aanraking komt, ontstaat er stoom die onder hoge druk via straalpijpen naar buiten wordt geblazen en de jetpack van de grond tilt. Probleem van zo’n apparaat is dat je er maar ongeveer een minuut mee kunt vliegen.

Het afgelopen jaar is bij Martin Jetpack hard gewerkt aan een machine die onbemand een halfuur in de lucht kan blijven, een snelheid van 100 kilometer per uur kan halen en 50 kilometer kan afleggen. Het bedrijf wil later dit jaar de eerste bemande vlucht maken en medio 2013 een jetpack kunnen leveren die kan worden gebruikt door politie of reddingsdiensten. Een jaar later moet er dan een burgerversie beschikbaar zijn.

Maar voor de verdere ontwikkeling van het apparaat zijn nieuwe investeerders nodig. Dus als je geld over hebt en bereid bent om 20.000 Amerikaanse dollars (zo’n 15.000 euro) in de droom van de Nieuw-Zeelanders te steken, dan kun je je melden op de website van de Martin Aircraft Company.

Het bedrijf heeft alvast een filmpje gemaakt met mogelijke toepassingen van de machine die zo’n 100.000 dollar (73.000 euro) gaat kosten.

Bron en beeld: Martin Aircraft CompanyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws