Brandweerlieden uitrusten met jetpacks?

Naomi Vreeburg

25-01-2017 16:00:52

jetpacks

Hoe blus je een brandende auto op een brug? Met behulp van brandweermannen met jetpacks.  

Stel: je auto vliegt in de hens op een drukke brug. Een brandweerwagen heeft dan grote moeite om bij je te komen. Maar Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) bedacht een oplossing voor dit probleem. Brandweermannen zouden over het water komen aangesneld met een jetski, waarna ze met een jetpack naar boven ‘vliegen’ en de auto blussen.

De Dubai Civil Defense heeft het idee – dat Dolphin wordt genoemd – gedemonstreerd in onderstaand filmpje. De jetpacks die de stad wil gaan gebruiken verschillen niet veel van de exemplaren die we al vaker in actie hebben gezien en zouden brandweermannen met een maximaal gewicht van 120 kilogram laten vliegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Controle van de jetpacks

Op dit moment bevindt het plan zich nog in de demofase, maar Dubai ziet er heil in. Wij zien echter wel een aantal haken en ogen aan project Dolphin. Een voor de hand liggend probleem: het systeem is slechts op een aantal plaatsen bruikbaar; in de buurt van water.

Verder moet een brandweerman best veel (ingewikkelde) handelingen uitvoeren: op een jetski springen, ermee scheuren, eraf springen, de jetpack omdoen en de jetpack ontzettend goed in controle houden. Want je wordt met zo’n gigantische kracht omhoog geschoten, dat je je maar staande moet weten te houden.

Wellicht iets waarop je de brandweerlieden kunt trainen. Als dat lukt, zullen ze binnenkort hun ogen uitkijken in Dubai.

Bronnen: New Atlas, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes