Britten sturen papieren vliegtuig de ‘ruimte’ in

André Kesseler

15 November 2010 16:00

Het is een stel Britse ruimtevaartamateurs gelukt om een papieren vliegtuig de ruimte in te krijgen. Zeggen ze.

Steve Daniels, John Oates en Lester Haines bouwde het vliegtuigje op met rietjes, dekten die af met velletjes papier en noemden het resultaat de Vulture 1. Na een planning van verschillende maanden togen de drie met het ding naar Spanje, knoopten er een camera en een heliumballon aan vast en lieten het zaakje los.

Project Paris (Paper Aircraft Released into Space), dat bij elkaar zo’n 8000 pond kostte, bleek een succes. Terwijl de camera aan boord foto’s maakte, bereikte de ballon een hoogte van 27.400 meter en knapte volgens plan. Het toestel, met een spanwijdte van 91 centimeter, gleed vervolgens terug naar de aarde en bracht de camera aan boord veilig terug. De Vulture 1 ‘landde’ uiteindelijk ruim 30 kilometer van de plek waar hij werd gelanceerd.

De Engelse krantenkoppen zijn prachtig: ‘Paper plane launched into space captures Earth images’ en ‘Amateur space enthusiasts launch paper plane into space’. Maar het is natuurlijk onzin. De ruimte begint officieel bij de Kármán Line en die ligt toch echt op 100 kilometer hoogte. Maar ja, ‘Amateur space enthusiasts send paper plane quite high into the air’ klinkt nou eenmaal een stuk minder spectaculair.

Bronnen: BBC News

Beeld: NASA


Meer Nieuws