Is de Buffaloberry het nieuwe superfruit?

KIJK-redactie

14-11-2013 13:40:45

Hij is van nature erg gezond en bevat ook nog eens veel handige stofjes: de Buffaloberry, die hard op weg is om het nieuwe superfruit te worden.

Onderzoekers van het Institute of Food Technologists denken dat de komende jaren de Buffaloberry gaat groeien in populariteit. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de bes heel veel gunstige stoffen bevat.

Lycopeen en antioxidanten

De Buffaloberry is nu niet heel bekend, maar de indianen aten hem al met grote regelmaat. De bes groeit in het noorden van Amerika en is in 1818 voor het eerst gecultiveerd. Tot nog toe zijn er weinig toepassingen van de bes in de voedselindustrie. En dat is eigenlijk zonde, omdat hij een grote hoeveelheid lycopeen en antioxidanten bevat.

Deze stoffen zijn dan weer wel belangrijk in de voedselindustrie. Lycopeen is een natuurlijke, rode kleurstof die ook te vinden is in watermeloen of tomaat. Antioxidanten zorgen ervoor dat het chemische proces van oxidatie – waarbij de kwaliteit van het voedsel wordt aangetast – wordt tegengegaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Buffaloberry een heel grote hoeveelheid aan beide stoffen bevat – en dat wisten we nog niet van deze rode bes.

Bijzondere smaak

Naast het feit dat de bes zoveel gunstige stoffen bevat, is hij ook gewoon erg lekker, dankzij natuurlijke suikers en zuren. Hij kan zowel vers als gedroogd worden opgediend, en er is zelfs al een wijnindustrie opgezet rondom de Buffaloberry.

Het kan alleen nog wel even duren voordat je de bes in de muesli terugvindt. De commerciële productie moet namelijk nog worden opgezet.

Bronnen: Journal of Food Science, Institute of Food Technologists

Beeld: SriMesh/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis