Chinese maanrover maakt foto’s van zichzelf

KIJK-redactie

16-12-2013 17:00:32

Yutu - banner

Dit weekend landde de Chinese rover Yutu op de maan. Inmiddels hebben we een aantal ‘selfies’ van hem ontvangen.

Vandaag stuurde de Chinese maanrover Yutu (Jade Konijn), die afgelopen zaterdag landde, foto’s van zichzelf naar de aarde. Hierop staat het onbemande vaartuig met een Chinese vlag op het maanlandschap.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Yutu is het eerste ruimtevaartuig sinds 1976 die een ‘zachte landing’ op de maan maakt. Na de VS en de Sovjet-Unie is China het derde land ooit dat hierin is geslaagd.

Yutu op de maan

De Chinezen hebben Yutu uitgerust met een grondradar die de bodem tot 30 meter diep kan onderzoeken. Zo hopen ze meer te weten te komen over het maanstof dat onder het vulkanische basalt ligt opgeslagen. Het idee is dat er zo kostbare grondstoffen op de maan zijn te vinden.

Kritische reacties

De reacties op deze maanlanding zijn koeltjes of zelfs kritisch. Op de Chinese sociale media is het enthousiasme over de missie niet erg groot. De meeste van de weinige reacties zijn weliswaar positief, maar veel daarvan lijken afkomstig van door de staat ingehuurde personen, zo meldt de NOS. Een enkeling vraagt zich af het geld niet beter besteed kan worden, bijvoorbeeld om woonkosten te verlagen.

Bronnen: nu.nl, CNN, NOS, Universe Today, China.org.cn

Beeld: China SpacePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws