DARPA toont verticaal opstijgende drone

Naomi Vreeburg

04-03-2016 13:00:01

Benieuwd naar het nieuwste concept van DARPA’s onbemande VTOL? Bekijk het filmpje.

Al tientallen jaren worden vliegtuigen gebouwd die verticaal opstijgen en landen (VTOL’s). Denk maar aan de V-22 Osprey. DARPA denkt echter dat het beter kan en probeert al sinds 2013 onbemande VTOL’s te ontwikkelen die sneller, efficiënter en lichter zijn en meer laadvermogen hebben. Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger laat nu het nieuwe concept zien dat uit het VTOL X-Plane-project is gerold.

Het VTOL-toestel gebruikt een vrij gewone brandstofmotor (dezelfde als Osprey) om drie generators aan te drijven. Deze voeden de accu’s en die leveren weer de stroom om maar liefst 24 propellers te laten draaien. Achttien daarvan worden in de kantelbare hoofdvleugels geplaatst. De andere zes in de eveneens kantelbare voorvleugels.

De V22

De Amerikaanse marine maakt dankbaar gebruik van de V-22 Osprey.

De VTOL X-plane moet een maximumsnelheid halen van zo’n 550 tot 750 kilometer per uur. (Ter vergelijking: de Osprey haalt ‘slechts’ 450 km/u.) Verder heeft het toestel een laadvermogen van 2000 kilogram en weegt het zelf rond de 5000 kilogram.

Als alles goed gaat, kan de X-plane over twee jaar ‘voor het echie’ de lucht in. Of het toestel tijdens deze testvlucht aan de verwachtingen voldoet, blijft natuurlijk de vraag. Maar het filmpje is er niet minder spectaculair om…

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Gizmag, Defense update

Beeld: Aurora Flight SciencesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes