Data opgeslagen in waterstofatomen

Laurien Onderwater

27-07-2018 15:59:02

waterstofatomen

Het is een team onderzoekers van de University of Alberta gelukt om gegevens op te slaan in de kleinste atomen die er zijn.

Data worden opgeslagen op harde schijven. Bij het woord harde schijf heb je al snel een beeld voor je van zo’n zwart kastje, maar er wordt al geruime tijd gewerkt aan veel kleinere opslagruimtes. Zo zijn wetenschappers er in het verleden al in geslaagd om stukjes digitale informatie op te slaan in een enkele molecuul of in een enkel atoom. Dit moest alleen wel gebeuren bij extreem lage temperaturen.

Maar nu is het een groep wetenschappers gelukt om data op te slaan in de kleinste atoom die er is: het waterstofatoom (dat slechts een halve nanometer ‘groot’ is). En dit gebeurde gewoon bij kamertemperatuur.

Lees ook: Is kernenergie op te wekken bij kamertemperatuur?

Nullen en enen

De onderzoekers kregen dit voor elkaar door op een plaatje van siliciumsubstraat waterstofatomen te binden. Extreem lage temperaturen zorgen ervoor dat atomen niet bewegen, wat ze bij kamertemperatuur wel doen. Maar doordat de waterstofatomen aan silicium zijn gebonden, blijven ze stilliggen.

Na de binding haalde het team met behulp van een scanning tunneling microscoop een aantal van die waterstofatomen weg, waardoor een patroon van nullen (geen waterstofatomen) en enen (wel atomen) ontstond. En zo is in principe informatie op te slaan.

Hoge informatiedichtheid

Met deze opstelling past er maar liefst 200 terabit per vierkante centimeter op een harde schijf van waterstofatomen. Hiermee is de informatiedichtheid duizend keer grote dan die van de huidige harde schijven. Nadeel is alleen dat het schrijven van informatie nog te lang duurt.

Toch zijn de onderzoekers optimistisch en ervan overtuigd dat fabricage op atomische schaal op het punt staat commercieel te worden. En ondertussen wordt hard gewerkt aan het verkorten van de schrijfduur.

Bronnen: Nature Communications, New Atlas, De Ingenieur

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar