‘Door plastische chirurgie ziet vrouw er aardiger uit’

MtB

10-04-2015 16:00:21

Door plastische chirurgie zouden vrouwen er niet alleen jonger uitzien; de indruk die ze maken, blijkt ook positief te veranderen.

Wanneer mensen kiezen voor plastische chirurgie is dat vaak om rimpeltjes weg te werken en alles wat strakker te trekken. Nu blijkt dat zo’n ‘verjongingsoperatie’ niet alleen je gezicht verandert, maar ook de eerste indruk die mensen van je hebben. Dat is aangetoond door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Georgetown.

Persoonlijkheid beoordelen

De onderzoekers hebben voor- en na foto’s van dertig blanke vrouwen laten beoordelen door proefpersonen. Zij moesten voor zes persoonlijkheidskenmerken aangeven of die bij de vrouw op de foto paste. Vervolgens vergeleken de onderzoekers deze resultaten voor de voor- en na foto’s.

Voor vier persoonlijkheidskenmerken waren de verschillen voor en na de operatie significant. Dit waren sociale vaardigheden, aantrekkelijkheid, vrouwelijkheid en hoe aardig de vrouwen werden gevonden. De vrouwen scoorden na een operatie hoger op deze punten.

Facelift

Vooral veranderingen in de mond en ogen van de vrouwen zorgen waarschijnlijk voor een positievere indruk. Vrouwen waarbij de mondhoeken iets omhoog zijn gezet en de wangen zijn opgevuld, lijken na deze ingrepen intelligenter en sociaal vaardiger. “Dit kan mogelijk verklaren waarom vrouwen die een facelift ondergaan na hun operatie positiever worden beoordeeld”, schrijven de onderzoekers in hun publicatie.

In dit onderzoek was het helaas niet mogelijk om te achterhalen welke chirurgische ingreep het meest bijdraagt aan de positievere indruk van de vrouwen. De meeste vrouwen ondergingen namelijk meerdere ingrepen. Daarnaast kan het onderzoek mogelijk zijn beïnvloed doordat de vrouwen mochten kiezen of ze hun foto’s beschikbaar wilden stellen.

Bronnen: JAMA Facial Plastic Surgery, LiveScience.com, Georgetown University Medical Center via EurekAlert!

Beeld: Michael J. Reilly/GeorgetownPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws