Drones: Out of Africa

André Kesseler

04-04-2018 15:59:06

Zipline

Een dronebezorgdienst, ontwikkeld in Afrika, slaat zijn vleugels uit in de VS.

Overal ter wereld wordt hard gewerkt aan drones die pakketjes met bijvoorbeeld boeken of andere online gekochte spullen bij jou op de stoep neer kunnen zetten. Die ontwikkeling zet langzaam maar zeker door. Toch zag het Amerikaanse bedrijf Zipline, dat snelle drones bouwt, juist kansen in Afrika. En nu het daar letterlijk en figuurlijk van de grond lijkt te komen, wil Zipline hetzelfde in de VS gaan proberen.

Logische keuze

Dagelijks stijgen er van het hoofdkwartier in de Rwandese stad Muhanga meerdere drones op die kun kostbare vracht naar klanten brengen in een straal van 150 kilometer rond de basis. De keuze voor Afrika is duidelijk. De wegen zijn er vaak slecht, zodat er een echte noodzaak is om bepaalde goederen snel af te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan antigif, donorbloed of heel speciale medicijnen. Zipline is dan ook geen dronebedrijf, vindt mede-oprichter Keller Rinaudo, maar een medisch logistiek bedrijf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De volledig elektrisch aangedreven toestellen van het type Zip 2, halen een topsnelheid van 120 kilometer per uur en kunnen tussen de 15 minuten en 30 minuten vrijwel elk groot ziekenhuis van Rwanda bereiken.

200.000 kilometer

Een ander voordeel is dat het luchtruim boven Afrika lang niet zo vol is als dat boven grote delen van de VS of Europa. In de afgelopen twee jaar hebben drones van het bedrijf –  opgericht door technici van onder meer SpaceX, Boeing, Google – meer dan 200.000 kilometer gevlogen en ruim 4000 pakketjes afgeleverd. Dat wordt overigens gedaan zonder dat het toestel aan de grond wordt gezet; de pakketjes worden aan een parachute gedropt. En aan het eind van de vlucht wordt zo’n Zip 2 met een speciaal vangsysteem uit de lucht geplukt.

Later dit jaar wil Zipline in samenwerking met de Amerikaanse luchtvaartdienst FCC een soortgelijke service opzetten in de VS. Gezocht wordt naar een gebied waar 10 miljoen mensen wonen in een straal van ongeveer 120 kilometer. Als dat lukt, zou het bedrijf dat in Afrika opgroeide, wel eens groter kunnen worden dan de dronebezorgers van Amazon Prime of DHL.

Bronnen: WiredZiplineCNBC

Beeld: Zipline

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws