Duitsers ontwikkelen antibommenraket

André Kesseler

2019-04-06 08:59:11

bommen

Er zijn wapensystemen die van alles uit de lucht kunnen halen. Maar tegen bommen valt niet zoveel te doen. Tot nu…

Er zijn afweersystemen tegen mortiergranaten, inkomende vliegtuigen, raketten, drones, artilleriegranaten… Maar de enige bescherming tegen een bommenregen was tot voor kort een goede camouflage of, als het toch fout liep, een heel sterke bunker. Het Duitse bedrijf Rheinmetall heeft nu een afweersysteem ontwikkeld dat ook tegen bommen kan worden ingezet.

Lees ook:

Bondgenootbom

Cheetah is een counter-rocket artillery and mortar system (C-RAM), maar volgens de fabrikant is het wapen ook in staat om op 6 kilometer afstand een vallende Amerikaanse BLU-109 bunkerbuster bom af te schieten. (Het is een beetje vreemd dat een Duitse fabrikant een bom van een bondgenoot gebruikt om het eigen wapensysteem aan te prijzen, maar het gaat om het idee.)

Het C-RAM-systeem bestaat uit een mobiele lanceerinrichting met daarin maximaal 60 afweerraketten en kan dus worden gebruikt om strategische doelen als olieopslagplaatsen, vliegvelden en bruggen te beschermen.

Op zich mooi, maar een wondermiddel is het niet. De Cheetah krijgt het bijvoorbeeld vrij lastig tegen laagvliegende supersone raketten en als er verschillende aanvalsgolven van bommenwerpers overheen gaan, zijn op zeker moment de afweerraketten op. Maar goed, het is tenminste iets.

Bronnen: Rheinmetall / Popular Mechanics

Beeld USAF / Rheinmetall

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's