Met deze tattoos kun je bellen

Marysa van den Berg

20-03-2017 11:00:29

tattoos

Knobbels, rimpels of moedervlekken? Verander ze met e-tattoos in de drukknoppen van je telefoon!

Niet iedereen is even dol op zijn geboortevlekken, rimpels of andere gekke plekjes op het lichaam. Maar dankzij e-tattoos krijgen ze een functie. Je kunt er namelijk prima mee de telefoon opnemen of je muziek harder of zachter zetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Saarland University (Duitsland), dat in mei wordt gepresenteerd op het computer-human interaction conference.

Volume aanpassen

De onderzoekers gebruikten geleidende inkt om bedradingen en elektroden op tijdelijk tattoopapier te tekenen. Deze e-tattoos, SkinMarks genoemd, zijn dunner dan een mensenhaar. Ze zijn met water aan te brengen op de huid en vallen er na enkele dagen vanzelf af.

De SkinMarks maken gebruik van de veranderingen van de huid. Zo kan je bijvoorbeeld het volume aanpassen door met een vinger over de tattoo van een andere vinger te glijden. Buig je de getatoeëerde vinger, dan verandert de volumeknop in een speel- en pauzeknop.

Opnemen door aanraking

Een ander soort SkinMark is gebaseerd op elektroluminiscentie, wat betekent dat hij gaat gloeien wanneer er een stroompje door loopt. Zo zijn er tattoos in de vorm van een telefoon. Wanneer die licht begint te geven, word je gebeld. Je kunt dan gelijk opnemen door de tattoo aan te raken. Ook zijn er tattoos voor notificaties van je favoriete apps, bijvoorbeeld Facebook.

De tattoos zijn nu middels een koperen draad verbonden met een microcontroller, die is bevestigd op een polsband. De microcontroller brengt vervolgens het signaal over naar een computer. De onderzoekers hopen de microcontrollers in de toekomst kleiner en handzamer te maken. Ook willen ze de tattoos geschikt maken voor Android-smartphones.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Iphone 22 op je arm?

Het zal nog wel een jaar of tien duren voor de SkinMarks mainstream zullen worden. Maar dat deze huid-gebaseerde telefonie de toekomst heeft, is volgens mens-computer-interactie-deskundige Chris Harrison (Carnegie Mellon University) wel zeker. Hij zegt tegen NewScientist: “In 2050 zal je digitale tattooshops hebben waar je binnen kan lopen om 5 minuten later met de iPhone 22 op je arm getatoeëerd weer buiten te staan.”

Bron en beeld: New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)