EM-straling laptop in beeld gebracht

André Kesseler

07-07-2013 13:00:11

Elk apparaat geeft elektromagnetische straling af. Twee studenten hebben die van een laptop in beeld gebracht – en dat leverde fraaie beelden op.

In een laptop wordt elektromagnetische straling onder meer geproduceerd door de koeling, de draaiende harddisk en elektrische contacten. Normaal gesproken is straling met de betreffende golflengtes onzichtbaar voor het menselijk oog, maar Luke Sturgeon en Shamik Ray van het Copenhagen Institute of Interaction Design hebben het toch voor elkaar gekregen ze te tonen.

emf-visualizations-1

Dat deden ze met een smartphone die voor een groot deel werd afgeplakt. Zo’n telefoon heeft magnetische sensors (magnetometers) die bijvoorbeeld worden gebruikt door kompas-apps. Met een speciaal voor dit project geschreven app slaagden de twee erin om elektromagnetische straling op het telefoonscherm weer te geven.

Vervolgens haalden ze hem langzaam over de laptop, waarbij het licht van het scherm als het ware een lichtpenseel werd, en maakten daar met een fotocamera opnames van. Die werden tot slot gecombineerd en zo ontstonden heel bijzondere opnames.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Natuurlijk valt er wel het een en ander op de beelden af te dingen. De zichtbare patronen in het elektromagnetische veld kunnen bijvoorbeeld zomaar veroorzaakt zijn door de handbewegingen van Ray en Sturgeon. Maar toch, leuk gedaan.

Bronnen: GizmagWired

Beeld: Luke Sturgeon en Shamik RayPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws