Filmpje: Brit maakt selfie van eigen bloed

KIJK-redactie

05-09-2014 16:00:52

Kunstenaar Ted Lawson maakte een selfie op een wel heel originele manier: met zijn eigen bloed. Bekijk hier het filmpje.

Het is enorm populair op het moment: een selfie maken. En het is dan natuurlijk de kunst om dit zo origineel mogelijk te doen. Maar niemand deed het nog op de bizarre manier, zoals de Britse kunstenaar Ted Lawson. Hij bracht het fenomeen naar een heel ander level: hij maakte een zelfportret van zijn eigen bloed.

Allereerst maakte de Brit een naaktfoto van zichzelf. Met zijn computer zette hij vervolgens dit portret om in een speciale code die een freesmachine – een machine die met een ronddraaiend stuk gereedschap een vorm uit materiaal kan maken – kon lezen. Vervolgens sloot de kunstenaar een infuus aan in zijn arm, zodat het bloed naar de machine kon stromen. Het resultaat is een selfie bestaande uit kleine patroontjes met bloed.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nu is bloed niet het makkelijkste materiaal om voor kunstzinnige doeleinden te gebruiken. Het kan namelijk flink gaan klonteren en je wilt natuurlijk geen dikke bloedproppen op je naaktportet. Hier had de kunstenaar een oplossing voor. Hij maakte een speciale tafel en legde hier het papier overheen. Vervolgens gebruikte hij vacuüm om het bloed naar de tafel toe te trekken en zo kon de vloeistof egaal verspreiden in het papier.

Het maken van het portret duurde ongeveer 3 uur. De vraag die misschien meteen bij je opkomt: verliest de kunstenaar dan niet te veel bloed? Volgens Lawson niet. De totale hoeveelheid bloed die de Brit heeft gebruikt, is waarschijnlijk nog minder dan je bij doneren verliest.

Bron: Wired

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: May-Irene Aasen/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws