Filmpje: in 40 seconden naar de zeebodem

KIJK-redactie

02-08-2012 13:00:47

Voor het eerst hebben wetenschappers beelden van hoe een blauwoogaalscholver vis vangt, door een camera te bevestigen op zijn rug.

Wetenschappers van het Wildlife Conservation Society staan verteld van de kunsten van een blauwoogaalscholver. Zij hebben nu beeld van zo’n vogel die in minder dan 40 seconden ruim 45 meter de oceaan in duikt en vervolgens iets minder dan anderhalve minuut op de bodem zoekt naar voedsel. Uiteindelijk vangt de vogel een langwerpige vis, die hij weer omhoog brengt om op te eten. Wetenschappers waren zich er niet van bewust dat deze aalscholvers in staat waren tot zulke dieptes te duiken.

Flavio Quintana en zijn teams wisten het beeld te bemachtigen door een kleine camera te bevestigen op de rug van een aalscholver. In het onderstaande, zomerse filmpje lijkt het of je op de rug meerijdt en zie je het hoofd van de vogel heen en weer bewegen wanneer hij een duik neemt en onderwater zwemt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De beelden komen uit Punta León, een natuurreservaat in Argentinië. Hier bevinden zich een slordige zevenduizend blauwoogaalscholvers. Tot nu toe hebben de wetenschappers meer dan vierhonderd van deze vliegers gevolgd met digitale labels en hoge resolutie GPS-loggers.

Het doel van het onderzoek is de voedingspatronen van de vogels te bestuderen, om zo te achterhalen welke milieufactoren van invloed zijn op de grootte van aalscholverkolonies. Daarnaast wordt op basis van de plaatsen waar ze vissen gekeken of er nieuwe beschermde gebieden moeten worden gemaakt.

Bronnen: Wildlife Conservation Society via EurekAlert!

Beeld: Calyponte/CC BY 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis