Filmpje: luchtverplaatsing is zichtbaar gemaakt

Laurien Onderwater

11-06-2017 11:00:41

luchtverplaatsing

Dit gave en simpele experiment maakt de luchtverplaatsing zichtbaar voor het blote oog.

Men neme een holle spiegel, een scheermesje, een lichtbron en een camera. Dit zijn de vier ingrediënten om het Schlieren effect te demonstreren, waarbij de verplaatsing van lucht te zien is:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe werkt het? Een lichtbundel wordt gericht op de holle spiegel die het licht vervolgens reflecteert tot een brandpunt. Het scheermesje wordt gebruikt om het licht deels te blokkeren wat een schaduweffect creëert, en dit maakt luchtverplaatsing zichtbaar.

Schlieren effect

De luchtstroom die in bovenstaand filmpje visueel is gemaakt, is een voorbeeld van het Schlieren effect (Schliere is Duits voor sliert of veeg). Deze slierten zijn plaatselijke verschillen in brekingsindex en zijn normaal gesproken onzichtbaar voor het menselijk oog. De vegen kunnen zichtbaar worden gemaakt door het afbuigen van de lichtbundel met, in dit geval, een scheermesje. Het afgebogen licht veroorzaakt een schaduweffect van de luchtstroom die wel gezien kan worden.

Bronnen: YouTube: Brusspup, Science Demonstrations

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis