Waarom insectenvleugels niet scheuren

KIJK-redactie

27 August 2012 09:00

Insectenvleugels worden constant blootgesteld aan allerlei krachten. Toch gaan ze lang mee. De nerven zijn het geheim.

Wanneer je kijkt naar de vleugels van een insect, zou je denken dat die dingen heel teer zijn. Maar ze hebben eigenlijk best veel te verduren in een insectenleven. Met het constante uitvouwen, terugvouwen, buigen en flapperen is het verbazend dat die dingen zo lang meegaan. Wetenschappers van Trinity College in Dublin vonden de bron van deze stevigheid bij woestijnsprinkhanen.

“Deze sprinkhanen vliegen dagenlang over woestijnen en zeeën, met vleugels die tien keer dunner zijn dan een menselijke haar”, zegt David Taylor, een van de wetenschappers, tegen Firstpost. Hij en Jan-Henning Dirks sneden de vleugels af van sprinkhaanvrouwtjes en spanden deze in lijstjes van ongeveer 1 centimeter breed. Deze vleugellijsten werden onderworpen aan een scheurtest; zie het filmpje hieronder.

Het is niet verbazend dat de membranen tussen de nerven het snelst scheuren; die zijn slechts 1,7 tot 3,7 duizendsten van een millimeter dik. Maar wanneer de scheur aankomt bij een nerf, wordt de groei ervan tegengehouden. De nerven zijn de reden dat insectenvleugels lang meegaan. Volgens de onderzoekers maken ze de vleugels 50 procent sterker.

De resultaten zouden zijn te gebruiken om lichte en sterke vleugels te maken voor kleine toestellen die kunnen worden ingezet om terrein te verkennen.

Bronnen: PLoS ONE, ScienceNOW, Firstpost


Meer Nieuws