Filmpje: zonnetje in huis dankzij kapotte tv

Karlijn Klei

2019-08-21 08:59:41

One man’s trash is another man’s treasure – laat deze handige YouTuber ons zien. Hij toverde een kapotte tv om in een lamp die heel natuurlijk licht geeft.

Een beetje zonlicht is goed voor je, al is het alleen al omdat de stralen die door je raam naar binnen vallen wonderen doen voor je humeur. Heb je nou weinig ramen in huis en dus weinig natuurlijk licht? Niet getreurd! Volgens Matthew Perks, de man achter YouTube-kanaal DIY Perks, kun je gewoon je eigen zonlicht maken. Je hebt er alleen een kapotte televisie voor nodig.

Lees ook:

Dit is geen dakraam waar zonlicht door naar binnen schijnt, maar een lichtpaneel geknutseld uit een kapot televisiescherm. © DIY Perks/Youtube

Nepzonlicht

Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit (zie afbeelding hierboven). Het lichtpaneel dat de YouTuber uit een televisiescherm maakte, lijkt net een echt raam. De truc ligt onder meer bij de technologie in de televisie, of eigenlijk in het scherm. Dat bevat namelijk een backlight-paneel met een zogenaamde frensellens.

Die speciale lenslaag heeft een bijzondere eigenschap. Licht dat erop weerkaatst lijkt van veel verder weg te komen dan eigenlijk het geval is. Dat ziet er heel natuurlijk uit. Veel natuurlijker dan het licht van ander, kunstmatig lamplicht.

Doe mij zo’n ‘namaakraam’! Lekker voor de raamloze kamertjes of op lange, donkere winterdagen. Gelukkig laat Perks, als Do-It-Yourself-kanaal, precies zien hoe je te werk moet gaan:

Al een aantal jaar verrast de handige YouTuber zijn abonnees met zijn ‘knutselprojecten voor gevorderden’. Zo maakte hij eerder een glazen speaker en een smartphone projector. Gaaf!

Bronnen: DIY Perks

Beeld: DIY Perks/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys