Zou je op Mars kunnen frisbeeën?

KIJK-redactie

29-10-2018 10:59:29

frisbeeën frisbee Mars

Stel dat die reizen naar Mars ooit doorgaan, en de betreffende astronauten willen hun tijd op die planeet doden door wat met een frisbee te gooien. Zou dat dan kunnen?

De zwaartekracht is tenslotte op Mars nogal klein: zo’n 3,7 m/stegenover bijna 10 m/sop aarde. Daardoor is de frisbee lichter en zweeft hij beter op de rode planeet. Maar de atmosfeer is er wel erg ijl, en dat maakt het voor de frisbee weer moeilijk om voldoende lift te hebben.

Flinke snelheid

Zou het toch lukken als de frisbee snel genoeg gaat? Om daar achter te komen, moeten we even iets preciezer zijn. De lift die de frisbee ondervindt, is evenredig met de dichtheid van de atmosfeer, en met de snelheid in het kwadraat. Dat laatste is een meevaller: twee keer zo hard gooien geeft meteen vier keer zoveel lift.

Nu de dichtheid. Die varieert op Mars nogal met de plaats en de hoogte, maar gemiddeld is hij maar 1 procent van die op aarde. Als we nu de minimale snelheid uitrekenen, blijkt de frisbee bijna zes keer zo hard te moeten gaan om in de atmosfeer van Mars te kunnen vliegen. Op aarde is de snelheid van een frisbee gemiddeld 14 meter per seconde, ofwel 50 kilometer per uur. Op Mars zou dat dus tegen de 300 kilometer per uur moeten zijn. Sneu voor de astronauten, maar dat zit er toch echt niet in.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis