General Atomic gaat vliegend laserwapen testen

André Kesseler

23-12-2015 11:00:51

Volgens de Amerikaanse fabrikant kan dit nieuwe wapen worden ingezet tegen van alles en nog wat.

Het is de bedoeling dat General Atomics lasersystemen gaat bouwen die in 2020 aan boord van een AC-130 gunship passen. En uiteindelijk moet er een nog kleinere variant komen die in een onbemande Predator C Avenger kan worden ‘geschoenlepeld’.

Het High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS) lasersysteem van 150 kW dat de komende 18 maanden op de Amerikaanse White Sands Missile Range wordt getest, is daar nog een beetje te groot voor. Maar het gaat erom of het systeem werkt. Op White Sands gaat de laser dan ook op echte raketten, mortiergranaten en ander vliegend spul schieten.

Luitenant-generaal Bradley Heithold, hoofd van het Air Force Special Operations Command, zegt over het nut van lasersystemen aan boord van een vliegtuig: “Als je vanuit een AC-130 gunship normale munitie gaat verschieten, weet iedereen dat je er bent. Ik zou graag een toestel hebben dat in staat is om heel stilletjes doelen uit te schakelen.”

AC-130H_Spectre_(2152981898)

De AC-130H Spectre zou wel eens het eerste vliegtuig kunnen worden dat een lasersysteem aan boord krijgt.

Volgens Heithold kan zo’n laser bijvoorbeeld heel handig zijn bij een gijzeling. Hij kan dan geluidloos auto’s, boten, vliegtuigen of andere ontsnappingsmiddelen uitschakelen die de gijzelnemers kunnen gebruiken om aan Amerikaanse troepen te ontkomen. En hij zou ook heel geschikt kunnen zijn om in stilte allerlei vijandelijke communicatiesystemen aan stukken te branden.

General Atomics schijnt al een heel eind op weg te zijn met een Generation 3 High Energy Laser (HEL), die in een behuizing van 3,65 meter lang, 1,2 meter breed en 60 centimeter hoog past. En de Generation 4 HEL zou nog kleiner zijn. In een super-Amerikaans filmpje laat General Atomic alvast zien hoe dat systeem aan boord van een Predator straks zijn werk gaat doen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Breaking DefenseGeneral Atomics

Beeld: General AtomicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes