Wat was die groene gloed boven Engeland?

KIJK-redactie

08-11-2016 09:00:42

nachtgloed

Sterrenkijkers in Engeland werden deze week blij verrast door een groene gloed. Het was geen Noorderlicht, maar wat was het dan wel?

De nachtelijke lucht van Engeland werd deze week opgelicht door een felgroene gloed. Het kon worden waargenomen in donkere delen van het land en worden vastgelegd in foto’s met een lange sluitertijd. Hoewel het licht iets weg had van de Aurora Borealis, ging het hier om een totaal ander fenomeen: nachtgloed.

Atmosfeer

Nachtgloed is de natuurlijke lichtuitstraling van onze aardse atmosfeer. Gedurende de dag voorziet het zonlicht onze dampkring van energie. Dat gaat er soms zo heftig aan toe dat moleculen kunnen worden gesplitst in afzonderlijke atomen.

Bij nachtgloed kunnen deze atomen hun energie niet gelijk kwijt en slaan het op. Wanneer de afzonderlijke deeltjes zich weer aan elkaar hechten en tot moleculen versmelten, komt de energie vrij in de vorm van een zwak licht. Dit wordt ook wel chemoluminescentie genoemd.

Verschillende kleuren

Chemoluminescentie kan zich uiten in de kleuren rood, oranje, blauw en groen. De groene gloed, zoals die boven Engeland, wordt het meeste waargenomen. Dat ligt onder andere aan de helderheid van het licht en de aanwezigheid van lichtvervuiling in de omgeving.

In tegenstelling tot het Noorderlicht kan de nachtgloed overal ter wereld worden waargenomen. Daarnaast ‘danst’ het ook niet door de lucht, maar licht het de gehele hemel op. Hieronder kan je beelden bekijken van een nachtgloed boven de Baltische Zee. Ook daar was het deze week prijs.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: The Conversation, Atmospheric OpticsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis