Helikopters met laser in aantocht?

Naomi Vreeburg

30-05-2016 13:00:27

Apache

De allesvernietigende helikopter van de US Army zal worden geüpgraded met een lasersysteem. Om nauwkeuriger targets uit te schakelen.

De Boeing AH-64 Apache is een van de belangrijkste gevechtshelikopters van het Amerikaanse leger en ook van ons legertje. Het toestel is namelijk behoorlijk goed in zijn werk. Maar voor het uitschakelen van bepaalde doelen is soms net wat meer precisie vereist. En laserwapens zijn daar bij uitstek geschikt voor. Daarom gaat de Amerikaanse krijgsmacht deze zomer een stel Apaches bij wijze van proef uitrusten met krachtige lasersystemen.

Goedkoop

Het probleem met raketten is dat ze nogal duur zijn (één Hellfire-raket kost al snel 100.000 euro) en ze slechts een keer kunnen worden gebruikt. Wanneer je daarmee een eveneens vrij prijzige tank moet vernietigen, zijn de kosten nog wel te verantwoorden. Maar als je ermee een pick-up truck met daarop een machinegeweer uitschakelt, is zo’n wapen misschien iets te veel van het goede. Dan worden de bonentellers in Washington of Den Haag erg nerveus.

Nou zijn ook lasersystemen erg duur om te bouwen, maar ze kunnen in theorie wel oneindig vaak schieten en elk schot kost maar ongeveer 1 dollar. Verder brengen deze systemen minder nevenschade (de gevreesde collateral damage) met zich mee.

apache

“Er is absoluut een niche als het gaat om directed-energy wapens, geloof ik”, zegt de Amerikaanse kolonel John Vannoy. Hij voegt daaraan toe dat defensie op dit moment nog vooral aan het onderzoeken is wat het systeem met de helikopter doet en wat het bereik van de laserstralen is.

Heldere lucht

Want hoewel lasersystemen voordelen met zich mee brengen, zitten er ook wat haken en ogen aan. Ze hebben veel stroom nodig en een redelijk heldere lucht. Vooral dat laatste is een probleem, want helikopters kunnen flink wat stof opwerpen. Dus het zal nog wel even duren voordat Apaches met lasers vijandelijke voertuigen onder vuur gaan nemen.

Bronnen: Popular Science, The DrivePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar