Hoe moet de overheid obesitas aanpakken?

kijkmagazine

11-12-2012 13:00:51

Overgewicht

Moet ongezond eten duurder worden? Of bijvoorbeeld sport goedkoper? KIJK-sitebezoekers over het aanpakken van overgewicht.

In het openingsartikel van KIJK 13/2012 draait het om obesitas, waarbij gezondheidswetenschapper en wetenschapsjournalist Anne Loyen onder meer ingaat op de vraag wat de overheid hiertegen kan doen. Die kwestie legden we ook voor aan de bezoekers van deze site, via een poll.

De grootste groep stemmers, 28 procent, vindt dat de overheid niets moet doen. Volgens hen is zorgen dat je niet te dik wordt je eigen verantwoordelijkheid. 0,8 procent heeft geen mening, de rest denkt dat de overheid wél actie moet ondernemen.

Strenger reguleren

Wát de overheid dan precies moet doen? Daarover lopen de mening nogal uiteen. 17,8 procent vindt dat gezonde voeding goedkoper moet worden; een zogenoemde kiwikorting. 8,5 procent ziet meer in een vettaks, oftewel: het duurder maken van ongezonde voedding. 16,1 procent verwacht het meeste van een combinatie van kiwikorting en vettaks.

15,3 procent gooit het over een andere boeg en vindt dat de voedingsindustrie strenger moet worden gereguleerd. 13,6 denkt tot slot dat de oplossing hem zit in het goedkoper maken van sporten door middel van subsidies.

Alle kanten op

Dat de grootste groep pleit voor niets doen, verbaast KIJKs gezondheidsexpert Anne Loyen niet. “Nederlanders staan er nu eenmaal om bekend weinig op te hebben met overheidsbemoeienis of paternalisme.” Het feit dat de overige maatregelen allemaal min of meer hetzelfde aantal voorstanders hebben, laat zien dat we nog niet goed weten wat we ermee aan moeten, stelt ze. “De wetenschap weet niet goed wat het beste werkt, maar ook gevoelsmatig gaan de meningen dus alle kanten op.”

“Wel opvallend om te zien dat de vettaks de minste steun krijgt”, besluit Loyen. “Dat komt mogelijk doordat dat de enige maatregel is die mensen in hun eigen portemonnee zullen gaan voelen. Ingrijpen is goed, mits we daar zelf geen negatieve gevolgen van ondervinden…”

Beeld: Marco LapPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws