Hoe stook je het goedkoopst?

Naomi Vreeburg

05-04-2016 11:00:19

stook

We willen het natuurlijk allemaal: zo goedkoop mogelijk je huis verwarmen. Maar hoe doe je dit?

Ik had laatst een meningsverschil met mijn zwager over stookkosten”, mailt trouwe KIJK-lezer Frederik de Bruin. “Volgens hem is het goedkoper om verschillende ruimtes in je huis, bijvoorbeeld met vloerverwarming, op grofweg dezelfde temperatuur te houden. Je zou daardoor minder temperatuurschommelingen op hoeven vangen (bijvoorbeeld doordat er deuren open en dicht gaan of doordat het eronderdoor tocht) en op de lange termijn zou dat goedkoper zijn. Maar volgens mij is het altijd duurder om alle ruimtes in huis warm te stoken. Hoe zit dat nou precies en vooral: wie heeft er gelijk?”

Het is altijd duurder om alle ruimtes op temperatuur te houden. Dat zit zo. Laten we uitgaan van een huis met een bepaalde bouw en de daarbij horende isolatiewaarden. Dan worden de warmteverliezen van een ruimte binnen dat huis uitsluitend bepaald door het temperatuurverschil tussen die ruimte en de buitenwereld. Dat betekent dat alleen de buitenmuren en ramen van belang zijn voor de stookkosten. Warmteverliezen tussen de verschillende ruimtes spelen geen rol. Immers, als bijvoorbeeld de woonkamer iets warmer is dan de slaapkamer, dan zal er wat warmte weglekken uit de woonkamer naar de slaapkamer.

Maar diezelfde hoeveelheid warmte wordt weer bespaard op de verwarming in de slaapkamer. Daar zit dus geen verlies. Het verlies zit in de buitenkant van het huis. Dus hoe lager de temperatuur van de buitenkamers, hoe lager de stookrekening. Het is dus beter om niet alle ruimtes warm te stoken.

Toegegeven: er zit een heel klein addertje onder het gras. Als het – zoals Frederik de Bruin schrijft – gaat tochten onder de deur tussen de slaapkamer en de woonkamer, dan zou je misschien in de verleiding komen om de verwarming wat hoger te zetten. Daarmee zou het voordeel weer deels kunnen verdwijnen. Maar in dat geval is er een eenvoudige remedie: een tochtstrip.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 3/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar