Hond vaker agressief wanneer man hem uitlaat

KIJK-redactie

08 November 2011 09:00

Vechtende honden

Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden die worden uitgelaten door een man vier keer zo vaak agressief zijn tegen andere honden dan honden die worden uitgelaten door een vrouw.

Mannen hebben vanaf nu een excuus om de hond niet uit te laten. Tsjechische onderzoekers zijn er namelijk achtergekomen dat een hond sneller andere honden aanvalt als hij wordt uitgelaten door een man. Ze publiceerden deze resultaten in Applied Animal Behavior Science.

De onderzoekers bestudeerden bijna tweeduizend ontmoetingen tussen honden om vast te stellen wat de belangrijkste factoren zijn die het gedrag van een hond beïnvloeden. Ze observeerden ’s ochtends en ’s avonds op dertig verschillende plaatsen in Brno, een plaats in Tsjechië. Hieruit blijkt dat het bij de meeste ontmoetingen tussen honden bij een beetje gesnuffel blijft. Soms werden honden echter agressief en beten ze de ander. Dit kwam het vaakst voor als ze werden uitgelaten door een man.

Volgens onderzoeker Petr Rezac komt dit waarschijnlijk doordat honden het gedrag van hun baasje kopiëren of doordat ze anders worden opgevoed door een man. “Honden begrijpen mensen beter dan wij denken”, zegt Rezac. “Een man is misschien eerder agressief of impulsief dan een vrouw; dat voelt de hond.”

Toch waren het niet alleen de mannen die honden agressief maakten. Ook het wel of niet aan de lijn houden beïnvloedde het gedrag. Honden die vrij rondliepen, besnuffelden andere honden meer, terwijl aangelijnde honden twee keer zo snel agressief werden. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de honden gefrustreerd raken door de riem. Die weerhoudt hen ervan normaal contact te hebben met elkaar.

Bronnen: Applied Animal Behavioral Science, DiscoveryNews


Meer Nieuws