Hoogste Europese wolkenkrabber in Deens gehucht?

kijkmagazine

03 April 2019 12:59

Hoe trek je meer bezoekers naar een klein dorp in Denemarken? Door een meer dan 300 meter hoge wolkenkrabber te bouwen.

Niks Parijs, Londen of Amsterdam. Nee, als we het Deense architectenbureau Dorte Mandrup moeten geloven, zal West-Europa’s hoogste wolkenkrabber in een klein dorp in Denemarken gebouwd worden. Modebedrijf Bestseller deed in 2017 al aanvraag voor de bouw van wat onder andere als hun hoofdkantoor moet gaan dienen. Onlangs zouden ze groen licht hebben gekregen. De bouw van het meer dan 300 meter hoge pand kan in theorie dus beginnen.

Lees ook:

Torenhoge trekpleister

Op zich is de bouw van een hoge wolkenkrabber niet per se heel bijzonder. Wel vrij maf is dat de tussen 317 en 320 meter hoge Tower & Village skyscraper niet ergens de skyline van een West-Europese hoofdstad moet gaan aanvullen, maar dat van Brande, een klein dorp in Denemarken.

Het dorp telt zo’n 7000 inwoners en is de ‘geboorteplaats’ van het Deense modebedrijf Bestseller. Met het pand wil het bedrijf niet alleen mensen naar hun merk trekken, de glazen Tower & Village moet Brande zelf aantrekkelijker maken voor bezoekers. Naast het Bestseller-hoofdkantoor moet het pand onder meer een hotel, verschillende onderwijsinstituten en meer dan dertig winkels gaan huizen.

Wat zouden de inwoners van Brande van de bouwplannen vinden? © Dorte Mandrup

Hoog, hoger, hoogst

Met een geplande 320 meter zou de wolkenkrabber de 310 meter hoge The Shard in Londen achter zich laten en de hoogste van West-Europa worden. Hoogste van heel Europa wordt hij overigens bij lange na niet. Die titel is voor het Lakhta Center in Sint-Petersburg in Rusland met 462 meter. En voor de oplettende mensen onder ons: de Eiffeltoren is met 324 meter inderdaad langer, maar telt dan weer niet als wolkenkrabber.

Of het ambitieuze project daadwerkelijk zal gaan lopen, is nog maar de vraag. Los van dat het allemaal toch vrij maf klinkt, zijn er namelijk weinig details bekend. Het is onduidelijk wanneer de bouw gestart wordt.

Bronnen: Dorte MandrupNew Atlas, BESTSELLER

Beeld: Dorte Mandrup

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws