Jetpack met H2O-aandrijving

André Kesseler

27 March 2010 13:00

De Amerikaan Raymond Li presenteerde afgelopen week in Dubai een nieuwe versie van van zijn JetLev Flyer, een jetpack met wateraandrijving.

In KIJK 11/2009 concludeerden we al dat jetpack nooit een praktisch vervoermiddel zal worden. Maar het is en blijft een leuk en spectaculair apparaat dat het altijd goed doet op feesten en partijen.

Een ‘normale’ jetpack gebruikt waterstofperoxide (H2O2) als brandstof. Die wordt langs een katalysator geleid (een blok zilver) waar de H2O2 nogal heftig op reageert. Het resultaat is superhete stoom die via de twee straalpijpen naar buiten wordt gestuwd.

Li’s versie van de jetpack gebruikt geen waterstofperoxide, maar doodgewoon water. In een bootje heeft hij een stevige pomp ondergebracht die water met een druk van 4 bar door een dikke brandslang perst. Die slang koppelt hij aan een kunststoffen frame voorzien van twee uitlaten. En zo kan hij, balancerend op de twee krachtige waterstralen, een hoogte van een metertje of tien bereiken. De voorwaartse snelheid blijft beperkt tot 35 kilometer per uur.

Het kostte Li vier prototypes en tweehonderd testvluchten om het oorspronkelijke systeem werkend te krijgen en ermee te kunnen vliegen. Het nieuwe model is krachtiger en stabieler dan de vorige versie. Het apparaat is bovendien te koop. Kosten: zo’n 130.000 dollar, ongeveer 81.000 euro.

Bronnen: Jetlev Flyer


Meer Filmpjes