Kun je iemand zo snel platspuiten als Dexter?

kijkmagazine

21 February 2013 09:00

Injectienaald

“Ik ben een trouw kijker van de serie Dexter”, mailt Hans Huizinga. “Die spuit zijn slachtoffers vaak plat met een injectie. Naald gaat in de nek en binnen een seconde is zijn tegenstander buiten westen. Kan dat?”

In de serie wordt gezegd dat het om etorphine gaat, een aan morfine verwante, maar veel sterkere, pijnstiller die wordt gebruikt om grote dieren knock-out te laten gaan.

“Dat lijkt me ook bij mensen zeer werkzaam”, mailt Cor Kalkman, anesthesist aan het UMC Utrecht. “Daarbij maakt de plaats van injectie eigenlijk niet uit: het middel wordt onderhuids of uit de spier opgenomen en is zo sterk dat het slachtoffer snel in coma raakt.”

Kalkman vraagt zich wel af of een mens vervolgens ook weer bijkomt. “Ik ben bang dat het slachtoffer gewoon stopt met ademen en overlijdt. Het stofje is heel gevaarlijk om mee te werken. Als je het binnen krijgt moet je eigenlijk direct een antidotum toegediend krijgen, of het wordt je fataal.”

Oftewel: dat Dexters slachtoffers zo snel bewusteloos zijn, kan wel kloppen. Of ze ooit weer wakker zullen worden, is maar zeer de vraag…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws