Kunnen kippen eieren leggen in de ruimte?

Naomi Vreeburg

03 June 2019 10:59

En zo ja, hoe beïnvloedt het gebrek aan zwaartekracht in outer space de ontwikkeling van een kippenembryo?

Wij zijn niet de enigen die zich met deze kwestie bezighouden. In de jaren tachtig vroeg de middelbare scholier John Vellinger zich namelijk al af hoe (het gebrek aan) zwaartekracht de ontwikkeling van een kippenembryo zou beïnvloeden. Deze informatie kon volgens hem van pas komen voor toekomstige ruimtekolonisten die af en toe een eitje of een kippetje naar binnen willen werken.

KFC-experiment

Met sponsorgeld van Kentucky Fried Chicken lukte het Vellinger een speciale broedmachine (zie onderstaande foto) te bouwen. Die werd in 1989 met de spaceshuttle Discovery meegestuurd en maakte tachtig rondjes om de aarde. Hij bevatte 32 kippeneieren: de helft daarvan was negen dagen voor de lancering bevrucht, de andere helft twee dagen voordat Discovery omhoogging.

Terug op aarde werden zestien eieren opgeofferd voor onderzoek, nog voordat de kuikens ter wereld kwamen. Van de overgebleven zestien eieren kwamen er acht uit: de exemplaren die negen dagen voor de lancering waren bevrucht. In de eieren die twee dagen voor de lancering waren bevrucht, was de ontwikkeling van de embryo’s door gebrek aan zwaartekracht gestopt. Dus zelfs als eieren maar even in de ruimte zijn, kan dit al gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het embryo.

Verse drumsticks

Daarnaast zijn er praktische problemen die het lastig maken om een kip een ei te laten leggen in outer space. Allereerst moeten de dieren zelf eten en drinken om eieren uit te poepen. Kippen vullen hun snavel tijdens het drinken met water en gooien vervolgens hun kop naar achteren, zodat de zwaartekracht het water naar hun keel kan leiden. In microzwaartekracht gaat dit moeilijk.

Hier liepen de Russen ook tegenaan toen ze in de ruimte verschillende experimenten met kwartels uitvoerden. Bovendien waren deze vogels zo van het padje door hun nieuwe ruimteleven dat ze geen zin hadden om te paren. Het is nooit onderzocht, maar dat geldt vast ook voor kippen. De bemanning van het ISS zal dus nog even op verse drumsticks moeten wachten.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt