Deze kunstmatige iris reageert zelf op licht

Laurien Onderwater

27-06-2017 09:00:11

iris

Een kunstmatig diafragma dat kleiner of groter wordt op basis van lichtsterkte zou in de toekomst ook als implantaat voor een iris kunnen dienen.

Ook al lijkt het alsof je pupil kleiner wordt als je naar de zon kijkt, het is in feite de iris – het diafragma – die het zwarte bolletje smaller maakt. En zodra je weer in een donkere ruimte staat, zal je pupil dankzij je iris verwijden. Dit knappe staaltje werk is niet alleen handig voor mensen en dieren, maar ook voor bijvoorbeeld fototoestellen.

Alleen vereisen de lenzen van camera’s gecompliceerde besturingsschakelingen en lichtdetectiestelsels om de hoeveelheid inkomende licht aan te passen, zodat foto’s in hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Tot nu. Want wetenschappers uit Finland en Polen hebben onlangs een kunstmatig diafragma gecreëerd dat zich gedraagt als een echte iris.

Net echt

De autonome kunstmatige iris is gemaakt van een polymeer (een vloeibare kristal elastomeer) dat verwijdt als het wordt blootgesteld aan licht en weer krimpt als de omgeving donkerder is. Afhankelijk van de lichtsterkte wordt de opening in het midden dus groter of kleiner – net als bij een echte iris.

In tegenstelling tot automatische lenzen in camera’s heeft deze kunstmatige iris geen stroombron of extern lichtdetectiesysteem nodig.

Optimaliseren

Met het oog op de toekomst om de iris ook als implantaat bij mensen te kunnen gebruiken, willen de onderzoekers het diafragma nog optimaliseren. Zo gaan ze hem testen in een waterige omgeving (aangezien je ogen ook altijd vochtig zijn). Ook wil het team de gevoeligheid van de iris vergroten, zodat hij al opent of sluit bij kleine veranderingen in lichtsterkte.

Bronnen: Advanced Materials, Tampere University of Technology, New Atlas

Beeld: Tampere University of TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis