Lekker geurtje ruikt nog beter door zweet

MtB

02-04-2015 16:00:00

Zweet

Meer zweet vraagt vaak om meer deodorant. Met een nieuwe manier om geur af te geven, is extra spuiten niet meer nodig.

Een kleedkamer inlopen na een voetbalwedstrijd is voor je neus niet prettig. Maar misschien zijn die vieze geurtjes verleden tijd, dankzij onderzoekers van Queen’s University Belfast. Zij maakten een lekker luchtje dat steeds beter gaat ruiken naarmate je meer zweet.

Zweet is water

Om dit luchtje te ontwikkelen, gebruikten de onderzoekers de scheikundige reactie hieronder. In deze afbeelding is het gele bolletje de geurstof. Deze werd allereerst vastgemaakt aan het ‘blauwe’ stofje ernaast. Op het moment dat er vervolgens water bij het goedje komt, laat de gele geurstof weer los en ruik je hem nog sterker.

plaatje parfum scheikunde

Zweet bestaat voor het overgrote deel uit water. Dus hoe meer je zweet, des te meer water er bij het luchtje komt. Er worden dan steeds meer geurbolletjes losgemaakt en je gaat het geurtje beter ruiken. Nadat het blauwe stofje de geurstof heeft losgelaten, kan het de stinkstof van zweet binden. Dit goedje bestaat onder andere uit zwavel; dit zorgt voor de bekende rotte eieren geur.

Parfum maken

Niet alleen voor het maken van geurtjes is deze reactie handig, maar ook bij andere producten. Zo is het bij veel medicijnen belangrijk dat ze geleidelijk worden afgegeven. Misschien is de nieuwe reactie ook hiervoor te gebruiken. Maar eerst zijn de onderzoekers bezig om samen met parfummakers te kijken of ze hun product op de markt kunnen brengen.

Bronnen: Chemical Communications, Queen’s University Belfast via EurekAlert!

Beeld (Header): Minghong/CC BY-SA 3.0, Beeld (Chemische reactie): Queen’s University BelfastPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws