Luchtvaarthistorie: crash van een B-2

André Kesseler

29-12-2013 13:00:21

Elke zondag op de KIJK-site: een filmpje dat een legendarische gebeurtenis of een opmerkelijk vliegtuig uit de luchtvaartgeschiedenis laat zien. Deze keer: een crash van het duurste vliegtuig ter wereld.

Het komt niet zo heel vaak voor dat er in één klap 1,4 miljard dollar (ongeveer 1 miljard euro) in rook op gaat. Toch gebeurde dat op 23 februari 2008 toen een B-2 stealthbommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht uit de lucht viel.

De crash gebeurde op Guam, een eiland in de Stille Zuidzee waar de Amerikanen nog steeds een basis hebben. Volgens de Air Force Times had het toestel geen wapens aan boord, maar waren er eerder die morgen wel ‘geheime materialen’ ingeladen die met de B-2 zouden worden overgebracht naar Whiteman Air Force Base op het Amerikaanse vasteland. Maar zover kwam het niet. 17 seconden nadat de wielen van de grond waren gekomen, stortte de stealthbommenwerper neer.

Crashed_B-2

Uit het onderzoek naar het ongeluk bleek dat er ’s nachts door wind en zware regen water in de zogenoemde skin-flush air-data-sensors was terechtgekomen. Op basis van de gegevens die door deze sensors worden verzameld, kunnen de systemen de snelheid, de hoogte en de stand van het vliegtuig berekenen.

Maar door het vocht in de sensors hadden de technici ze niet goed kunnen kalibreren, zodat de boordcomputer in de war raakte en tot de conclusie kwam dat het toestel niet opsteeg, maar daalde. Het probeerde dat te corrigeren door de neus ineens 30 graden op te trekken, maar door de lage snelheid lukte dat niet, waardoor de B-2 als het ware naar links omklapte en naast de baan belandde.

Vlak voordat het toestel de grond raakte, konden de beide piloten van The Spirit of Kansas zich met hun schietstoelen in veiligheid brengen, maar de B-2 was volledig aan gort. Het was het eerste ongeluk met B-2 ooit. Gelukkig hebben we de bewakingsbeelden nog.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Air Force TimesU.S. Air Force

Beeld: U.S. Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar