Maker Monday: tollend kaarsje op water

Naomi Vreeburg

13-11-2017 09:00:10

kaarsje

Elke maandag is Maker Monday op onze site. Deze keer: waxinelichtje draait rond met behulp van koperdraad.

Misschien zit je nog een beetje met je hoofd bij de zomer, maar het is toch echt al bijna kerst. Wel zo gezellig om dan een kaarsje op tafel te hebben staan. En waarom zou je deze decoratie dan niet uitrusten met een beetje wetenschap? Op het Instagramaccount van Physicsfun vonden we dit leuke exemplaar:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe het werkt? De koperen spoel is gevuld met water. Wanneer het waxinelichtje het koper verwarmt, bouwt stoom zich op in de spoel. Uiteindelijk moet dit stoom eruit en schiet aan één kant van de spoel naar buiten. Het plateau waarop het kaarsje staat, gaat hierdoor draaien. Via de andere kant van de koperdraad komt water vervolgens weer naar binnen, waardoor het proces zichzelf blijft herhalen.

Bron: Instagram Physicsfun

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer DIY

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis