Man krijgt geheel nieuw donorgezicht

KIJK-redactie

27 April 2010 10:00

Een Spanjaard die per ongeluk een groot deel van zijn eigen gezicht weggeschoot, heeft een wereldprimeur. Hij is de eerste mens op aarde die een geheel nieuw gezicht heeft gekregen van een overleden donor.

Alleen de ogen en de tong van de onfortuinlijke man zijn gebleven zoals ze waren, de rest is allemaal vervangen. Het unieke aan de operatie is dat de patiënt een compleet gezicht heeft gekregen dat (als alles goed gaat) nog volledig gaat functioneren ook.

Met deze operatie zijn dertig chirurgen in het Vall d’Hebron University Hospital in Barcelona maar liefst 24 uur bezig geweest. En dat is niet zo vreemd. Het team verving een heel gezicht, inclusief alle huid en zenuwen. Maar ook de gehele neus, de lippen, het gehemelte, de jukbeenderen, het gebit en de onderkaak zijn getransplanteerd. Een operatie als deze was nog nooit eerder uitgevoerd.

Toch hebben de medici er goede hoop op dat de man binnenkort weer volledig kan functioneren. Omdat alle nieuwe spieren en zenuwen verbonden zijn met de bloedsomloop van de man, kan deze na zijn herstelperiode eigenlijk alles weer. Eten, glimlachen, zijn ogen sluiten (en openen natuurlijk) en praten. Het enige wat eigenlijk veranderd zal zijn, is het uiterlijk van de man.

Foto’s van het resultaat zijn helaas (nog) niet vrijgegeven.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Lisa Setrini-Espinosa


Meer Nieuws