Marssonde fotografeert Marsrover

kijkmagazine

01 February 2013 16:00

Curiosity door HiRISE

Een camera aan boord van een Marssonde heeft van een hoogte van enkele honderden kilometers Marsrover Curiosity en zijn sporen gekiekt.

De camera HiRISE aan boord van de Mars Reconaissance Orbiter maakt al jaren foto’s van het Marsoppervlak. Zoals we hier al lieten zien, kunnen daar even schitterende als bizarre landschappen tussen zitten. Maar onderstaande foto is het bekijken waard om een andere reden. Hierop is namelijk links de rover Curiosity te zien, die sinds afgelopen zomer over het Marsoppervlak rijdt, met rechts daarvan zijn sporen. “Het is de eerste keer dat we deze sporen in kleur hebben vastgelegd”, schrijft astronoom Ross A. Beyer op de HiRISE-site, waar ook grotere versies van de foto zijn te downloaden.

Curiosity door HiRISE - groot

Uiterst rechts op de foto is de landingsplek van Curiosity te zien. “De twee lichte vlekken geven de plek aan waar de raketten van de sky crane op waren gericht”, aldus Beyer. (De sky crane is het systeem waarmee Curiosity op Mars werd neergezet.) “Hier werd de bodem helemaal ‘schoongeblazen’.”

Landingsplek Curiosity door HiRISE

Het is trouwens niet de eerste keer dat HiRISE tekenen van een Marsrover op de (spreekwoordelijke) gevoelige plaat vastlegt. In 2008 schoot de camera een foto van de lander Phoenix, terwijl die aan een parachute richting de rode planeet afdaalde:

Afdaling Phoenix door HiRISE

Bron: HiRISE

Beeld: NASA/JPL/University of Arizona


Meer Nieuws