Meer sneeuwval in de Himalaya dan gedacht

Naomi Vreeburg

15-12-2015 13:00:18

Met behulp van geavanceerde technologieën heeft het team van Walter Immerzeel laten zien dat er twee keer zoveel neerslag moet vallen in de Himalaya.

Ongeveer 20 procent van de wereldbevolking is op een of andere manier afhankelijk van het smeltwater uit het Himalayagebergte. Om zo’n grote hoeveelheid water aan te kunnen voeren, is neerslag nodig. Fysisch geograaf Walter Immerzeel en zijn collega’s hebben nu achterhaald hoeveel sneeuwval is vereist om de gletsjers te behouden. En dit blijkt veel meer dan voorheen werd gedacht.

Omdat het lastig is de hoeveelheid neerslag nauwkeurig te meten bovenop de bergen, zochten de wetenschappers naar andere manieren om de sneeuwval te bepalen. Ze analyseerden allereerst de afvoer van de Indus, een rivier afhankelijk van het smeltwater van de bergketens. Uit deze analyse bleek dat er ongeveer 910 millimeter neerslag per jaar op de toppen van het gebergte moet vallen om de Indus zo vol te krijgen. Dit is ruim twee keer zoveel als aanvankelijk werd geschat.

Andere geavanceerde technieken die werden ingezet, bevestigden deze resultaten. Onder meer satellietobservaties en computermodellen droegen hun steentje bij aan het onderzoek. Immerzeel staat er bij KIJK om bekend dat hij bij zijn onderzoeken ook UAV’s als meetapparatuur gebruikt. Hij liet echter aan ons weten dat deze technologie dit keer niet is ingezet.

Immerzeel had wel een drone mee op de dertiende editie van KIJK Live! Hoewel uit een interview met de fysisch geograaf in KIJK 9/2014 bleek dat hij ze liever geen drones noemt. Interview teruglezen? Dat kan via eLinea en Myjour.

Bronnen: Hydrology and Earth System Sciences, Universiteit UtrechtPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws