Mega-camera maakt röntgenbeelden van bliksem

KIJK-redactie

16 December 2010 16:00

Met een camera ter grootte van een koelkast hebben onderzoekers in Florida de eerste grove beelden van de röntgenstraling rond een bliksemschicht gemaakt.

Lange tijd speculeerden onderzoekers over het bestaan van röntgenstraling rond bliksem. Het is nu voor het eerst dat deze ook daadwerkelijk is vastgelegd. Het team van fysicus Joseph Dwyer schoot een raket met een koperdraadje eraan een onweerswolk in, om zo de bliksem voor de lens van hun enorme camera te krijgen.

De experimenten hebben geen normale foto’s opgeleverd. De camera bestaat namelijk uit dertig stralingsdetectors, die samen een foto van dertig pixels vormen. Van 25 van die foto’s maakte Dwyer een filmpje, dat 2,5 miljoenste van een seconde van het bestaan van de röntgenstraling laat zien.

Het onderzoek is baanbrekend. De algemene kennis over bliksem is wel juist: een negatieve lading in een wolk maakt een verbinding met een positieve lading op de grond, wat zichtbaar is als een bliksemschicht. Maar hoe deze vonk begint, is onbekend. Door de röntgenstraling te onderzoeken, denken onderzoekers betere modellen te kunnen maken van de manier waarop de bliksem zich gedraagt. Dwyer wil dan ook zo snel mogelijk een grotere camera gaan gebruiken, met 150 detectors.

De proefopstelling om bliksem te bestuderen. (Foto: Dustin Hill/International Center for Lightning Research and Testing)

Bronnen: Inside Science


Meer Nieuws