Megazwam gevonden in China

KIJK-redactie

03-08-2011 09:00:27

Padenstoelen worden meestal niet veel groter dan flinke champignons, maar soms duikt er een enorm exemplaar op. Een Chinese bioloog vond de nieuwe houder van het record ‘grootste zwam ooit’.

De Chinese bioloog Yu-Chen Dai deed in 2010 min of meer per ongeluk de vondst van zijn leven toen hij onder een omgevallen boom op het eiland Hainan keek. Hij trof daar een enorme paddenstoel van meer dan 10 meter lang en gemiddeld 85 centimeter breed. De zwam, een exemplaar van de soort Fomitiporia ellipsoidea, wordt geschat op een leeftijd van 20 jaar. Pas in het julinummer van Fungal biology zoekt de Chinees de aandacht voor zijn vondst.

“We herkenden de zwam eerst niet eens omdat het zo’n groot exemplaar is,” zegt Dai over zijn ontdekking. “Niemand had enig idee dat de soort zo groot kan worden; we waren totaal verrast!”

Dai deed veldonderzoek naar de soort die hij zelf in 2008 pas ontdekte.  Samen met zijn assistenten nam de bioloog een paar monsters – die al bijna net zo groot zijn als de onderzoekers zelf – en testte de dichtheid daarvan. Aan de hand van die resultaten wordt geschat dat de joekel zo’n 500 kilogram weegt en 450 miljoen sporen bevat.

Schimmels zijn de grootste levende organismen ter wereld: ze kunnen zich over hectares uitstrekken. Maar het formaat van de paddenstoelen die uit daaruit ontspringen, is meestal niet erg bijzonder. De vorige recordhouder voor de grootste zwam is een exemplaar van de soort Rigidoporus ulmarius, die in 2003 in de Kew Gardens in het Verenigd Koningrijk werd gevonden.

Bronnen:  BBC NatureFungal Biology

Beeld: Alan Walker/CC BY-SA (niet de zwam van Dai)Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws