Wat als Miley een echte sloopkogel zou zijn?

André Kesseler

07-04-2014 09:00:25

Miley Cyrus en haar wrecking ball blijven de gemoederen bezig houden. Een Britse student besloot eens te berekenen hoe snel je de ‘zangerette’ tegen een muur zou moeten zwaaien om hetzelfde effect als een echte sloopkogel te bereiken.

Een echte sloopkogel weegt ergens tussen de 1000 en 7000 kilo en wordt gebruikt om aan een kraan en een lange ketting gebouwen tegen de grond te meppen. Poppetje Miley komt niet in de buurt van het gewicht van een sloopkogel. Student David McDonagh, derdejaars aan het Centre for Interdisciplinary Science van de Universiteit van Leicester, schat het gewicht van Cyrus op 70 kilo. Dat lijkt ons al gauw een kilootje of vijftien te zwaar, maar goed. De student berekende op basis van dat gewicht dat Miley met een vaartje van 508,5 kilometer per uur tegen een muur zou moeten kwakken om het effect van een 1000 kilo zware wrecking ball (aan een 10 meter lange ketting, opgetrokken tot een hoek van 60 graden) te bereiken.

198.000 Newton

Uitgaande van een wat realistischer 55 kilo ‘schoon aan de sloopkogel’ zou je uitkomen op een snelheid van rond de 627 km/u. Dat betekent een vertraging waarbij Cyrus zo’n 350 g te verduren zou krijgen en een kracht van 198.000 Newton, gelijk aan wat de 4 motoren van een Boeing 747 op vol vermogen kunnen leveren.

McDonagh schrijft in zijn paper dat een menselijk lichaam zwaaiend aan een lange ketting waarschijnlijk niet harder gaat dan zo’n 60 km/u en dat er dus een vorm van aandrijving aan te pas moet komen om de benodigde snelheid te kunnen bereiken.

Bronnen: Paper David McDonagh, Discover MagazinePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis