Misschien kun je vannacht het noorderlicht zien

KIJK-redactie

27-10-2016 15:50:39

Noorderlicht

Prachtige golven van groen en paars licht die door de nachtelijke lucht heen trekken; veel mensen dromen er van om ze te zien. En vannacht maak je een kleine kans.

Onze planeet bevindt zich op dit moment in een ware zonnestorm. We worden door zonnewinden geteisterd door een gat in de corona van de zon. Hierdoor worden er geladen deeltjes met een snelheid van 400 kilometer per seconde op onze planeet afgevuurd. En dat zorgt voor mooie taferelen.

Noorderlicht

Het gat in de corona (het donkere gebied) is een koeler gebied in het loeihete veld rondom onze zon.

Aurora Borealis

Poollicht wordt veroorzaakt doordat de geladen deeltjes onze atmosfeer tijdelijk binnendringen en vervolgens door het magnetische veld van de aarde weer wordt afgebogen. De energie die vrijkomt tijdens dit proces, het kleurrijke licht, kan tussen de 80 en 1000 kilometer hoogte worden waargenomen. In de meeste gunstige situatie is de Aurora Borealis tot in België waarneembaar.

Doordat de huidige zonnestorm vrij heftig is, vindt er momenteel veel activiteit plaats. In Scandinavië zal het noorderlicht daardoor zeker worden waargenomen vannacht. Maar ook in Nederland hebben we een kleine kans om het fenomeen te aanschouwen, en dan met name in het noorden.

Om de Aurora Borealis te kunnen zien, moet je wel op een donkere plek zijn, waar zo min mogelijk lichtvervuiling is. Zo ver weg van de stad als mogelijk dus.

Aurora Australis

Ook de mensen die aan de andere kant van de wereld wonen, kunnen van poollicht genieten. Daar zien ze namelijk het zuiderlicht, wat ook wel bekend staat als de Aurora Australis. Dat leverde de afgelopen nachten prachtige taferelen op, zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: ScienceAlert, Poollichtmonitor

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis