Nieuw record: Mijt is snelste landdier op aarde

KIJK-redactie

29-04-2014 11:00:57

Atletiek baan

Wie denkt dat het jachtluipaard het snelste landdier op aarde is, komt bedrogen uit. Nieuw onderzoek laat zien dat naar lichaamsverhouding de mijt zo’n twintig keer sneller rent.

Hoewel het mijtje Paratarsotomus macropalpis niet groter is dan een sesamzaadje, kan het zo’n 322 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde rennen. Even vergelijken: als wij mensen 322 keer onze eigen lichaamslengte per seconde konden rennen, dan zouden we 2100 kilometer per uur gaan. Dit beestje gaat dus relatief gezien behoorlijk hard.

Onderzoekers hebben dit ontdekt door met een hogesnelheidscamera mijten te filmen. Ze werden zowel in het lab als in hun natuurlijke omgeving (rotsen en asfalt) vastgelegd. Over dat laatste verbaasden de onderzoekers zich ook. De beestjes renden over plekken die wel 60 graden Celsius waren; een temperatuur die voor de meeste dieren dodelijk is.

De mijt is overigens niet alleen interessant omdat hij een nieuw wereldrecord heeft neergezet. Het beestje kan ook erg snel stoppen met rennen en van richting veranderen. Allemaal erg boeiend voor bijvoorbeeld robotmakers, die veel kunnen leren van de technieken van deze beestjes.

Bron: Federation of American Societies for Experimental Biology via ScienceDaily

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Elaron/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws