Nieuwe beerdiersoort ontdekt in Japan

Laurien Onderwater

03-03-2018 12:59:17

beerdiersoort

Op een parkeerplaats in Japan hebben onderzoekers een nieuwe beerdiersoort ontdekt. Niet de meest voor de hand liggende plek om nieuwe soorten te ontdekken.

Wanneer je aan de woorden stoer, sterk en taai denkt, krijg je waarschijnlijk een beeld van Dwayne Johnson – a.k.a. The Rock – of misschien wel Rocky Balboa voor je. Maar Rocky en de Rock kunnen geen extreem koude temperaturen, kosmische rampen en lange tijd zonder water overleven. Wie dan wel? Het beerdiertje natuurlijk! En aan deze lijst kan nu nog een kenmerk worden toegevoegd: overleven in een parkeerplaats in Japan.

Want dat is de plek waar wetenschappers een nieuwe beerdiersoort hebben ontdekt: de Macrobiotus shonaicus. En ook al kunnen beerdiertjes extreme leefomstandigheden hebben, dit exemplaar bevond zich eens een keer in een zeer ontspannende omgeving: in zacht mos.

168ste in de rij

De Japanse wetenschapper Kazuharu Arakawa van Keio University huurde een appartement in de stad Tsuruoka toen hij op een dag besloot een monster van het mos van de parkeerplaats te nemen voor latere analyse (niks vreemds aan).

Eenmaal in het lab ontdekte hij tien beerdiertjes in het sample die hij vervolgens liet vermenigvuldigen om meer onderzoek naar ze te kunnen doen. Zodoende kwam hij erachter dat hij met een nieuwe soort te maken had, de 168ste!

Niet preuts

De nieuwe beerdiersoort blijkt een paar opvallende eigenschappen te bezitten. Ten eerste is het bijzonder dat de diertjes zich vermenigvuldigen in het lab, want ze zijn niet echt fan van paren in gevangenschap. Maar Macrobiotus shonaicus lijkt daar geen enkel probleem mee te hebben. En omdat ze zich zo makkelijk voortplanten in het lab, lenen ze zich uitstekend voor onderzoek naar hun paargedrag.

Daarnaast kan deze soort ook leven van algen, terwijl andere Macrobiotus-soorten carnivoren zijn die nog kleinere wezens eten. En last but not least, deze beerdiertjes leggen eieren die een soort spaghettislierten of tentakels hebben. De onderzoekers denken dat de eitjes zich daarmee hechten aan het oppervlak waarop ze worden afgezet.

We hebben het geloof ik al honderd keer gezegd, maar beerdiertjes zijn echt tof. En mocht je nog niet om zijn, bekijk dan maar even dit filmpje van een waterbeer die zich voortbeweegt met zijn minuscule pootjes:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: PLoS ONE, Popular Mechanics, ScienceAlert

Beeld: Daniel Stec et al.

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis