Opknappertje: vlooienmarktvondst

Laurien Onderwater

2019-06-22 12:59:42

balans weegschaal

Voor de doe-het-zelvers en klusfanaten onder ons: elke zaterdag een filmpje waarin een oud stuk gereedschap of ander voorwerp nieuw leven wordt ingeblazen. Deze keer: weegschaal balanceert weer.

Tegenwoordig gebruiken we in de schuur of in de keuken zo’n handzaam digitaal weegschaaltje. Vroeger maakten mensen gebruik van een balans om het gewicht van iets te achterhalen. Zo’n balans heeft twee gelijke armen met een schaaltje erop. In de ene schaal leg je het object waarvan het gewicht onbekend is, in de andere leg je gewichtjes waarvan je wel weet hoe zwaar ze zijn. Het onbekende gewicht moet vervolgens in evenwicht worden gebracht met een combinatie van bekende gewichten.

YouTuber en klusser TysyTube vond zo’n oude balans op een rommelmarkt in Frankrijk. Het ding verkeerde in zeer slechte staat. Maar TysyTube draait zijn hand nergens voor om en knapt het ding weer helemaal op:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: TysyTube

Beeld: TysyTube (still)

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier.



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende auto's - Leven na corona - Naaldloze injecties