Oudst bekende mens met hersenschade ontdekt

KIJK-redactie

26-07-2014 13:00:50

Een kinderschedel van 100.000 jaar oud is het oudst bekende exemplaar van een moderne mens met hersenschade, zo blijkt uit Frans onderzoek. Het kind bleek een flinke dreun te hebben gehad.

Een skelet dat tientallen jaren geleden in Israël werd gevonden, blijkt het oudst bekende bewijs van een mens met een hersenbeschadiging te zijn. Franse onderzoekers van de Universiteit van Bordeau ontdekten dit toen zij het skelet, afkomstig van een kind, nader onderzochten. Het kind bleek al een aantal jaar rond te lopen met schade aan het brein, voordat het stierf op 12-jarige leeftijd.

De onderzoekers maakten een CT-scan van de schedel om een 3D-foto van het brein te ontwikkelen. Deze beelden lieten zien dat het kind al vanaf zijn zesde levensjaar leed aan een hersenbeschadiging, veroorzaakt door een klap op het voorhoofd. Of het om een ongeluk ging of om kindermishandeling, werd niet duidelijk. Op de onderstaande foto is de schade (een klein gat in de schedel) te zien, aangegeven met zwarte pijlen.

hersenschade

Zorgenkindje

Door de breinschade was het kind, dat zo’n 100.000 jaar geleden op aarde rondliep, hoogstwaarschijnlijk niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Zo zou het moeite hebben gehad met spreken en bewegen. Dit betekent dat het meisje of jongetje veel hulp nodig heeft gehad tijdens zijn of haar leven. Het hebben van medelijden en verantwoordelijkheidsgevoel waren dus blijkbaar al ver voor onze tijd kenmerken van de moderne mens.

Bronnen: PLOS ONE, LiveScience

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Hélène CoqueugniotPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis