China produceert ‘giga-veel’ cement

KIJK-redactie

19-06-2014 16:00:08

China produceerde in drie jaar een schrikbarende hoeveelheid cement. Natuurkundige Rhett Alain probeerde inzichtelijk te maken hoeveel 6,6 gigaton is.

Bill Gates schrok zich rot toen hij in het boek Harvesting the Biosphere, verschenen in 2013, las dat China 6,6 gigaton aan cement had gebruikt in drie jaar. De Verenigde Staten gebruikte namelijk vele malen minder: 4,5 gigaton in 100 jaar. Vervolgens deelde Gates dit met zijn volgers op Twitter en dat werd weer opgepikt door Rhett Alain, natuurkundige van de Southeastern Louisiana University.

Tien keer Utrecht

Het totale volume van 6,6 gigaton cement is 2,6 miljard kubieke meter, zo berekende de Amerikaan. Hij vroeg zich vervolgens af hoe groot de parkeerplaats zou zijn die je hiervan kon bouwen. Met behulp van Google Maps concludeerde de natuurkundige dat een parkeerplaats van 0,25 meter dik ongeveer even groot zou zijn als het eiland Hawaii, oftewel zo’n tien keer de provincie Utrecht.

Dat werkt nou niet bepaald de klimaatsverandering tegen. Bij de productie van één ton cement komt namelijk 900 kilo koolstofdioxide vrij. Een kleine berekening laat zien dat China in drie jaar tijd bijna 6 biljoen (een 6 met 12 nullen) kilogram koolstofdioxide heeft uitgestoten bij de cementproductie. Inderdaad Bill, voor de bomenknuffelaars onder ons is dit schrikbarend.

Bron: Wired

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis