Perfecte crêpe bereiden dankzij de natuurkunde

Laurien Onderwater

26-06-2019 08:59:51

crepe crêpe

Twee Franse natuurkundigen bogen zich over een lastige kwestie: hoe kun je het beste de zeer dunne pannenkoek klaarmaken?

Wetenschap bedrijven is zonder twijfel een serieuze zaak. Maar af en toe hebben onderzoekers ook weleens zin in een verzetje en storten ze zich op lichtvoetige onderwerpen. Zo ook Edouard Boujo en Mathieu Sellier. De twee Franse natuurkundigen worstelden al enige tijd met het maken van de perfecte crêpe, hij bevatte vaak nog klontjes en hij gaarde ook niet gelijkmatig.

Gefrustreerd over deze mislukte pogingen besloten Boujo en Sellier hun krachten te bundelen en de wetenschap los te laten op het Franse flensje. En dat loonde: de twee wetenschappers weten nu hoe je de perfecte crêpe (of elke andere soort pannenkoek) bereidt. Spoiler: het zit hem allemaal in de pols.

Lees ook:

Wiskundige crêpe-formule

Om een formule te bedenken voor die perfecte crêpe moet je eerst wel bepalen wanneer de pannenkoek volmaakt is. Volgens de twee fysici is dat als het flensje gelijkmatig is gegaard, overal even dik is, geen klontjes bevat en geen gaten. Met dit in het achterhoofd en met behulp van een wiskundige benadering heeft het duo een simulatie gemaakt van crêpes bakken.

Er zijn twee manieren om het beslag gelijkmatig in de pan te verdelen: met een beslagverdeler, maar dan moet je snel werken want het gaart razendsnel, of door de pan snel precies goed rond te draaien. De onderzoekers concentreerden zich op de tweede methode: wat is de optimale wervelende beweging om een optimaal dunne en ronde crêpe te bakken?

Het antwoord: giet het beslag in de hete pan, til deze direct op en draai hem snel rond, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. Dit resulteert in een gelijk verdeelde laag beslag en een crêpe met de meest consistente dikte. De onderstaande figuur toont deze optimale crêpe-techniek, waarbij het rode gedeelte laat zien waar het beslag het dikst is en donkerblauw waar het het dunst is.

crêpe
Dé manier, volgens de Franse natuurkundigen, om dat crêpepan rond te draaien. Op deze manier zou je de beste flensjes krijgen. © Boujo and Sellier, Phys. Rev. Fluids, 2019

Tja, voor professionele koks is dit waarschijnlijk niets nieuws, die hanteren immers al deze methode. Baanbrekend onderzoek is het dan ook niet, geinig wel. En de Franse natuurkundigen? Die waren in ieder geval wél blij, want hun crêpes smaakten aanzienlijk beter nadat ze de techniek onder de knie hadden.

Bronnen: Physical Review Fluids, Nature, ScienceAlert

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar