Pioneering Spirit installeert boorplatform van 22.000 ton

Laurien Onderwater

05-06-2018 13:24:25

pioneering spirit

Het grootste schip ter wereld heeft een record gevestigd: het heeft een boorplatform van 22.000 ton geplaatst. De zwaarste installatieklus ooit in één keer.

Bigger is niet altijd better, maar in de wereld van de scheepvaart wel. Grote schepen kunnen immers zwaardere taken aan. Zo ook het heavyliftschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas. Dit gevaarte is speciaal ontworpen om boorplatforms te ontmantelen, maar heeft onlangs het tegenovergestelde gedaan: een platform geïnstalleerd. En daarmee vestigde het zwareladingschip meteen een record. Nog nooit heeft een schip zo’n zware installatieklus in één keer gedaan.

Acht voetbalvelden

De Pioneering Spirit is een reus met een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter. De oppervlakte van het schip is te vergelijken met acht voetbalvelden. Al in 1987 was het concept voor het schip er al, maar het duurde nog jaren voordat deze plannen werden gerealiseerd. In 2016 voltooide het miljardenschip zijn eerste opdracht.

Nieuw record?

Nadat de nodige voorbereidingen waren getroffen (o.a. het liften van het platform op het schip en het naar het onderstel toe varen), had het schip slechts drie uur nodig om het achtpotige boorplatform op zijn onderstel te zetten. Dit gebeurde in Noorwegen op 160 kilometer van Stavanger in 110 meter diep water boven het Johan Sverdrup-veld. In dit veld moet het platform namelijk gaan boren naar olie.

Nu dit boorplatform is geplaatst, staan er twee van de vier topsides (die allen naar olie gaan boren) van het Johan Sverdrup-veld op hun plek. Lang zal het record overigens niet blijven staan, want in 2019 komt de Pioneering Spirit terug om exploratieplatform van 26.000 ton te plaatsen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Equinor, De Ingenieur

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis