Polen krijgt diepste pool ter wereld

André Kesseler

04-04-2019 13:00:35

deepspot

Deepspot is niet zomaar een zwembad, maar meer een high tech pool voor duikers.

Het nieuwe duikbad wordt aangelegd in Mszczonow, op een kleine vijftig kilometer ten zuidwesten van Warschau. Het wordt niet zomaar een diep gat in de grond. Het bad wordt voorzien van een soort gangenstelsel waar beginnende en ervaren duikers kunnen trainen. En dat tot 45 meter diepte.

Er wordt bovendien een glazen tunnel aangelegd waar bezoekers in rond kunnen lopen om naar de duikende medemens te kijken. Het zal je niet verbazen dat er een beetje water in Deepspot gaat: zo’n 8000 kubieke meter, ofwel 27 keer een standaard buitenzwembad.

Als Deepspot later dit jaar in gebruik wordt genomen, stoot het de Y-40 Deep Joy van de eerste plek. Die diepduikspot, onderdeel van het Montegrotto Terme-park in Venetië, is namelijk maar 40 meter diep.

De Polen zullen het record niet heel lang in handen kunnen houden, want in het Britse Colchester wordt al druk gebouwd aan de Blue Abyss, een duikgat van 50 meter. Als alles volgens plan verloopt, gaat de Blue Abyss in 2020 open.

Bron: CNN

Beeld: Deepspot

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws